Makale
Salt ÅžehitliÄŸiÂ’nin iÅŸaretlediÄŸi ruh
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Musa Duman ve bendeniz, geçen hafta Zerka Üniversitesi’nin daveti üzerine akademik bir ziyaret gerçekleÅŸtirmek üzere Ürdün’deydik. Bu vesileyle Amman’daki Yunus Emre Enstitüsü’nü de ziyaret ettik.
Enstitü Müdürü Yunus Emre Canbay, Amman’ın 30 km. batısında yer alan Salt ÅŸehrindeki Türk ÅžehitliÄŸi’nden bahsetti. DoÄŸrusu oraya giderken Türk ÅžehitliÄŸi’nden haberimiz yoktu. “ÅžehitliÄŸi ziyaret etmeden gitmeyin”, tavsiyesinde bulununca, ertesi gün orayı ziyaret edip, bir Fâtiha okumak amacıyla mihmandarımız Emcet Mansur Bey’in kılavuzluÄŸunda yola koyulduk.
Salt ÅŸehri Osmanlı Döneminde Åžam vilayetine baÄŸlı idari bir birim. Amman’ı Kudüs’e baÄŸlayan eski anayol üzerinde kurulmuÅŸ. Haritadan bakıp inceleyince stratejik konumunu insan daha iyi anlıyor.
Salt ÅŸehir merkezinin 500 m. kuzeybatısında olan Salt Åžehir Mezarlığı’nın bir bölümünde ve Salt Türk Kalesi ile Hamdi el-Enis Cami’nin yanında Türk ÅžehitliÄŸi bulunmaktadır. Güzel tertiplenmiÅŸ. Mısırlı bir ziraat mühendisi eÅŸiyle beraber ÅžehitliÄŸin bakımını üstlenmiÅŸ. Türkçe öğrenmiÅŸ. Bizimle Türkçe konuÅŸup mekânla ilgili bilgiler verdi.
Birinci Dünya Savaşı’nda İngiliz ve Türk birlikleri arasında cereyan eden Åžeria Muharebeleri’nde Salt bölgesinde İngilizlere karşı savaÅŸan 4. Ordunun 48. Tümeni’ne baÄŸlı 143, 145 ve 191. Piyade Alaylarına mensup Osmanlı subayı, astsubayı, erbaşı ve erlerden ÅŸehit düşen yaklaşık 300 askerimizin toplu mezarı.
Toplu mezarın 1973 yılında bulunmasını takiben şehitlik inşa edilmiş ve geçen süre içinde peyderpey yapılan çalışmalarla bugünkü haline getirilmiş. Şehitlerimizin isimleri mensubu oldukları şehir isimleriyle beraber büyük bir tabelaya da yazılmış.
Tabeladaki şehit isimlerini ve nereli olduklarını okuyunca insanın içi burkuluyor. Hangi şehir yok ki!..
Adana, Adıyaman, Akhisar, Akşehir Amasya Amman, Ankara, Aydın, Bağdat, Balıkesir, Beyrut, Beyşehir, Bilecik, Bitlis, Bolu, Edirne, Ercincan, Erzurum, Gaziantep, Isparta, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Drama, Denizli, İzmir, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Konya, Kütahya, Kosova, Manastır, Manisa, Muş, Nevşehir, Sakarya, Sivas, Suriye, Tekirdağ, Tunceli, Uşak ve Zonguldak.
Bugün muhtaç olduğumuz ruh da bu şehitliğin sembolize ettiği ruh değil midir? Çanakkale aynı dönemde ölüm kalım savaşı veriyor ama tâ oradan o günün şartlarında buraya gençlerimiz vatan müdafasına gelmiş. Onlar, ruhlarını şehit olarak burada teslim ederek vatan sınırlarımızın bizi bugün sıkıştırdıkları topraklarla sınırlı olmadığını göstermişler.
Åžehitlik müzesinde o bölgede yapılan savaşı anlatan fotoÄŸraflar da bulunmakta. Bir fotoÄŸraf bizi diÄŸerlerinden daha fazla etkiledi. Suudi Arabistan’dan gönüllü birlikler İngilizlere karşı savaÅŸmak üzere yardıma geliyorlar..
İslâm coÄŸrafyasının birçok bölgesinde Osmanlı ÅŸehitlikleri mevcuttur. Yemen’den Balkanlara. Burma’dan Açe’ye. 2008 yılında Açe’deki Türk ÅžehitliÄŸi’ni de ziyaret edip dua etmiÅŸtim. O ÅŸehitlere şükran borçluyuz.
Osmanlı tarih sahnesinden çekildi çekileli maalesef Ümmet’in yüzü gülmedi. BaÅŸsız, dağınık, malını ve canını, onurunu ve izzetini koruyamıyor. İşbirlikçi, teslimiyetçi, bu coÄŸrafyanın kök deÄŸerlerinden ruhen kopmuÅŸ yöneticilere ve aydınlara teslim edilmiÅŸ..
Aslında bu geziyi yazmak gibi bir niyetim yoktu. Ankara’daki terör saldırısı sonrası bu eylemi gerçekleÅŸtirenlerin bu coÄŸrafyanın mana ikliminden ne kadar koparıldıklarını, nasıl canavarlaÅŸtıklarını görünce Salt ÅžehitliÄŸi’nin ruhunu hatırlamadan edemedim.
Ülkemiz şüphesiz maÅŸalar üzerinden büyük bir saldırıyla karşı karşıyadır. Oyunu kuranların emperyal güçler olduÄŸunu biliyoruz. Åžunu da biliyoruz; bu oyunu bozmanın yolu Çanakkale ve Salt’taki ÅŸehitliklerin temsil ettiÄŸi o ruhtan geçer. Bu ÅŸehitliklerde yatan vatan evlatlarının müntesibi oldukları ÅŸehir listesine iyi bakmak lâzım..
Allah (c.c) ruhlarını şâd etsin!..
Henüz yorum yapılmamış.